Αλλεργιολογία

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Τι είναι η Αλλεργία;

Οι αλλεργίες είναι πιο κοινές χρόνιες παθήσεις, μια μη φυσιολογική αντίδραση σε μια αβλαβή ουσία που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Αλλεργιογόνο σημαίνει μια ουσία που παράγει μια ασυνήθιστα έντονη ανοσολογική αντίδραση με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά μια αντιληπτή απειλή που διαφορετικά θα ήταν ακίνδυνη για το σώμα, όπως γύρη, τρόφιμα και ακάρεα οικιακής σκόνης. Αυτή η αλλεργική αντίδραση οφείλεται σε λάθος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από την εισβολή επιβλαβών εξωτερικών παραγόντων όπως βακτήρια ή ιούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Αλλά πρέπει επίσης να επιτρέπει την είσοδο ευεργετικών ουσιών ως θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνονται με τα τρόφιμα. Τα αλλεργιογόνα γίνονται ανεκτά χωρίς προβλήματα από μη αλλεργικά άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν σε επαφή με κατοικίδια.

Συμπτώματα αλλεργίας

Μια αλλεργική αντίδραση ξεκινά όταν ένα αλλεργιογόνο εισέρχεται στο σώμα, πυροδοτώντας μια παραγωγή αντισωμάτων. Όταν το αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με τα αντισώματα, αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται απελευθερώνοντας ορισμένες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας είναι σαν ένα σήμα συναγερμού που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργικές καταστάσεις περιλαμβάνουν:

Το φτάρνισμα βοηθά στον καθαρισμό του αεραγωγού από ουσίες που προσδιορίζονται ως επιβλαβείς. Αυτό σχετίζεται με αλλεργικές διαταραχές όπως η ρινίτιδα, ο αλλεργικός πυρετός και η αναφυλαξία.
Απόφραξη της μύτης: Μια ρινική απόφραξη μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει απόφραξη λόγω έκκρισης βλέννας, φλεγμονής της μύτης ή ανάπτυξης ρινικών πολυπόδων.

Ρινικές βλεννώδεις εκκρίσεις : Η βλέννα στη μύτη είναι απαραίτητη για να πιάσει και να εξουδετερώσει τα επιβλαβή σωματίδια, μπορεί να είναι υγρή ή παχιά, διαφανής ή έγχρωμη.
Πονοκέφαλος: Η ρινική συμφόρηση ή απόφραξη των ιγμορείων ή άλλων ρινικών κόλπων μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.
Οίδημα (πρήξιμο): Οφείλεται στην διαρροή υγρού από τα τριχοειδή αγγεία (μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία) του σώματος και συσσωρεύεται στους περιβάλλοντες ιστούς στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Βήχας: βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών από εκκρίσεις ή ξένα σωματίδια, όπως αλλεργιογόνα και μικρόβια.

Αιτίες αλλεργιών

Οι πραγματικές αλλεργίες προκαλούνται σχεδόν πάντα από μεγάλα μόρια πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες, που είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να προκαλούν αλλεργίες, ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ουσίες στο περιβάλλον γνωστές ως αλλεργιογόνα είναι πυροδοτητές μιας αλλεργικής αντίδρασης. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να είναι αλλεργιογόνο για κάποιον.
Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

Αλλεργία στη γύρη

Τι είναι η αλλεργία στη γύρη;
Η γύρη είναι μια από τις κύριες αιτίες αλλεργίας του αναπνευστικού (όπως ρινίτιδα ή άσθμα) και επιπεφυκίτιδες. Αποτελείται από σωματίδια που παράγονται από δέντρα και φυτά κατά την περίοδο της ανθοφορίας, τα οποία απελευθερώνονται για να γονιμοποιήσουν άλλα δέντρα ή φυτά. Η γύρη ταξιδεύει μέσω του αέρα, κυρίως, προκαλώντας συμπτώματα σε αλλεργικά άτομα. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν την αλλεργία στη γύρη ως «πυρετό εκ χόρτου», ενώ ο ιατρικός όρος είναι «εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα»

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από κοινούς ερεθιστικούς παράγοντες όπως:

Υπάρχουν δύο τύποι αλλεργικής ρινίτιδας:
Εποχιακά: Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν την άνοιξη, το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Συνήθως προκαλούνται από την ευαισθησία στη γύρη από δέντρα, χόρτα ή ζιζάνια ή σε αερομεταφερόμενα σπόρια μούχλας.
Ολοετή: Τα συμπτώματα εμφανίζονται όλο το χρόνο και προκαλούνται γενικά από ευαισθησία στα ακάρεα της σκόνης, τρίχες ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, κατσαρίδες ή μούχλα.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια δερματική εξέταση κατά την οποία μικρές ποσότητες ύποπτων αλλεργιογόνων εισάγονται στο δέρμα σας. Οι δερματικές δοκιμές είναι ο πιο εύκολος, ο πιο ευαίσθητος και γενικά o λιγότερο δαπανηρός τρόπος αναγνώρισης αλλεργιογόνων.

Οι εξετάσεις αίματος είναι χρήσιμες όταν οι άνθρωποι έχουν μια δερματική πάθηση ή λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στις δερματικές δοκιμές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά που μπορεί να μην ανέχονται δερματικές δοκιμές.

Skin Prick Test (SPT)

Ειδική εξέταση αίματος IgE

Θεραπεία για την αλλεργία στη γύρη

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των αλλεργιών είναι η αποφυγή αλλεργιογόνων.

Οι εξετάσεις αίματος είναι χρήσιμες όταν οι άνθρωποι έχουν μια δερματική πάθηση ή λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στις δερματικές δοκιμές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά που μπορεί να μην ανέχονται δερματικές δοκιμές.

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι εντελώς απαλλαγμένοι από συμπτώματα με συγκεκριμένες αγωγές. Μπορεί να είναι υποψήφιοι για ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία αλλάζει την πορεία της αλλεργικής νόσου τροποποιώντας την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Πρόληψη

Τι μπορείς να κάνεις;

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να σχετίζεται με:
Η αλλεργική ρινίτιδα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Αλλεργία από ακάρεα οικιακής σκόνης

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι η απανταχού παρούσα πηγή αλλεργιογόνων εσωτερικού χώρου που προκαλούν αλλεργίες. Οι εκδηλώσεις της συγκεκριμένης αλλεργίας είναι το φτέρνισμα και η καταρροή. Πολλοί άνθρωποι με αλλεργία στα ακάρεα σκόνης εμφανίζουν επίσης συμπτώματα άσθματος, όπως συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά τα παιδιά.

Τα κύρια είδη που προκαλούν αλλεργική ευαισθητοποίηση είναι τα: Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae.

Τα ακάρεα της σκόνης ονομάζονται μερικές φορές ακάρεα κρεβατιού. Στα περισσότερα σπίτια τα κλινοσκεπάσματα, οι ταπετσαρίες επίπλων και τα χαλιά παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της σκόνης όπως επίσης σε ένα ζεστό, υγρό σπίτι, μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο.

Συμπτώματα αλλεργίας από ακάρεα οικιακής σκόνης

Εάν η αλλεργία σας στα ακάρεα σκόνης συμβάλλει στο άσθμα, μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

Ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης, όπως η καταρροή ή το φτάρνισμα, είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργία. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα μπορεί να έχετε αλλεργία. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά – όπως μόνιμη ρινική συμφόρηση, δυσκολία στον ύπνο ,συριγμό – επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Διάγνωση αλλεργίας από ακάρεα οικιακής σκόνης

Το τεστ αλλεργίας θα δείξει εάν υπάρχει αλλεργική ευαισθητοποίηση στα ακάρεα της σκόνης. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε εξέταση αίματος είτε δερματική εξέταση για να βοηθήσει στη διάγνωση. Το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα, η φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να βρει τη σωστή διάγνωση.
Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης:

Αντιμετώπιση της αλλεργίας στα ακάρεα της οικιακής σκόνης

Η αποφυγή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια αλλεργία στα ακάρεα σκόνης. Ωστόσο, είναι αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς τα ακάρεα της σκόνης από το περιβάλλον σας. Εάν μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στα ακάρεα σκόνης, θα πρέπει να περιμένετε λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις ή οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι λιγότερο σοβαρές, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστείτε φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Αλλεργικά φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ρινικής αλλεργίας:

Άλλες θεραπείες:

Πρόληψη της αλλεργίας στα ακάρεα της οικιακής σκόνης

Το να έχετε ακάρεα σκόνης δεν σημαίνει ότι το σπίτι σας δεν είναι καθαρό. Δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς τα ακάρεα της σκόνης από το σπίτι σας, μπορείτε να τα μειώσετε σημαντικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε καλύμματα κρεβατιού ανθεκτικά στα αλλεργιογόνα. Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερα ακάρεα σκόνης ζουν στην κρεβατοκάμαρά σας από οπουδήποτε αλλού στο σπίτι σας. Αυτό είναι λοιπόν το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Καλύψτε το στρώμα και τα μαξιλάρια σας με προστατευτικά καλύμματα από τη σκόνη ή τα αλλεργιογόνα. Αυτά τα καλύμματα είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό με πολύ μικρούς πόρους για να περάσουν τα ακάρεα της σκόνης και τα απόβλητά τους.
  • Πλένετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σας κάθε εβδομάδα. Πλένετε όλα τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τις μαξιλαροθήκες και τα καλύμματα κρεβατιού σε ζεστό νερό που είναι τουλάχιστον 60° C ή 140° F για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης και να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα. Η κατάψυξη αντικειμένων που δεν πλένονται για 24-48 ώρες μπορεί επίσης να σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης, αλλά αυτό δεν θα αφαιρέσει τα αλλεργιογόνα.
  • Αγοράστε γεμισμένα παιχνίδια που πλένονται. Τα πλένουμε συχνά σε ζεστό νερό και τα στεγνώνουμε καλά ή βάζουμε τα παιχνίδια σε πλαστική σακούλα και τα παγώνουμε για 24-48 ώρες και μετά τα βουρτσίζουμε καλά. Αυτό μπορεί επίσης να σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης.
  • Αποφύγετε τα καλύμματα κρεβατιού που παγιδεύουν εύκολα τη σκόνη και είναι δύσκολο να καθαρίζονται συχνά.
  • Διατηρήστε χαμηλή υγρασία. Διατηρήστε μια σχετική υγρασία κάτω από 50% στο σπίτι σας.
  • Αποφύγετε τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο, κουρτίνες, περσίδες, επικαλυμμένα έπιπλα και καλύμματα και μαξιλάρια με πουπουλένια γέμιση στην κρεβατοκάμαρα.
  • Ζητήστε από κάποιον, χωρίς αλλεργία στα ακάρεα, να καθαρίσει την κρεβατοκάμαρά σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φοράτε μάσκα με φίλτρο όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ή ξεσκονίζετε.
  • Χρησιμοποιήστε μια υγρή ή λαδωμένη σφουγγαρίστρα ή πανί αντί για στεγνά υλικά για να καθαρίσετε τη σκόνη. Αυτό εμποδίζει τη σκόνη να μεταφερθεί στον αέρα.
  • Σκουπίζετε τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα. Οι ειδικές ηλεκτρικές σκούπες φίλτρου HEPA μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τα ακάρεα και τα απόβλητα από ακάρεα να επανέλθουν στον αέρα. Μείνετε έξω από το δωμάτιο για περίπου δύο ώρες μετά την ηλεκτρική σκούπα. Το σκούπισμα των χαλιών και των επικαλυμμένων επίπλων αφαιρεί την επιφανειακή σκόνη — αλλά η ηλεκτρική σκούπα δεν αφαιρεί τα περισσότερα ακάρεα σκόνης και αλλεργιογόνα από ακάρεα σκόνης. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ακάρεων σκόνης μπορεί να παραμείνει επειδή ζει βαθιά μέσα σε καναπέδες, καρέκλες, στρώματα, μαξιλάρια και χαλιά.
  • Αφαιρέστε τα χαλιά και άλλα ενδιαιτήματα ακάρεων σκόνης. Εάν είναι δυνατόν, αντικαταστήστε την μοκέτα κρεβατοκάμαρας από τοίχο σε τοίχο με δάπεδο από πλακάκι, ξύλο, λινέλαιο ή βινύλιο.
  • Πλένετε τα χαλιά με ζεστό νερό όποτε είναι δυνατόν. Το κρύο νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Το στεγνό καθάρισμα σκοτώνει όλα τα ακάρεα σκόνης και είναι επίσης καλό για την αφαίρεση των ακάρεων σκόνης από τα υφάσματα.
  • Εάν έχετε κεντρικό φούρνο και μονάδα κλιματισμού, χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο HEPA. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση των ακάρεων σκόνης από ολόκληρο το σπίτι σας.

Αλλεργία σε κατοικίδια

Τι είναι η αλλεργία στα κατοικίδια;
Τα άτομα με αλλεργίες στα κατοικίδια έχουν υπερβολικά ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να αντιδράσουν σε αβλαβείς πρωτεΐνες στο τρίχωμα ενός κατοικίδιου ζώου, σε νιφάδες δέρματος, στο σάλιο και στα ούρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος σε ορισμένα άτομα.

Μπορείτε να βρείτε αλλεργιογόνα για κατοικίδια παντού στο σπίτι, υπάρχουν ακόμη και σε σπίτια και άλλα μέρη που δεν έχουν φιλοξενήσει ποτέ κατοικίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι μπορούν να φέρουν αλλεργιογόνα στα ρούχα τους και δεν θα χάσουν τη δύναμή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα αλλεργιογόνα προσκολλώνται σε τοίχους, έπιπλα, ρούχα και άλλες επιφάνειες, μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες.

Συμπτώματα αλλεργίας στα κατοικίδια
Τα συμπτώματα αλλεργίας στα κατοικίδια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την έκθεση στο ζώο. Τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν πολύ μετά την απομάκρυνση του ζώου, επειδή το τρίχωμα παραμένει στον αέρα, στα έπιπλα ή στα ρούχα.

Η επαφή με ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα δερματικής αλλεργίας (φαγούρα στο δέρμα ή δερματίτιδα). Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος, προκαλώντας συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος.

Διάγνωση
Το τεστ αλλεργίας θα δείξει εάν υπάρχει αλλεργική ευαισθητοποίηση στο ζώο. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε αιματολογικό ή δερματικό Test για να βοηθήσει στη διάγνωση. Το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα, η φυσική εξέταση και
τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να βρει τη σωστή διάγνωση.

Θεραπευτική αγωγή
Η αποφυγή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια αλλεργία. Αποφύγετε την επαφή με γάτες ή σκύλους ή τις περιοχές όπου ζουν. Κρατήστε τα κατοικίδια έξω από το σπίτι σας. Εάν έχετε γάτα και είστε αλλεργικοί στις γάτες, σκεφτείτε να απομακρύνετε τη γάτα από το σπίτι. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε να επισκέπτεστε σπίτια με κατοικίδια στα οποία είστε αλλεργικοί.

Τα ρινικά συμπτώματα συχνά αντιμετωπίζονται με κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι ή από του στόματος αντιισταμινικά. Τα οφθαλμικά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με οφθαλμικές σταγόνες. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν
να αντιμετωπιστούν με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και/ή βρογχοδιασταλτικά για την πρόληψη ή την ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, δημιουργώντας ανεκτικότητα έναντι των αλλεργιογόνων κατοικίδιων ζώων.

Εάν η οικογένειά σας θέλει μια γάτα, παρόλο που κάποιος στο σπίτι είναι αλλεργικός, σκεφτείτε άλλες επιλογές. Επιλέξτε κατοικίδια που δεν έχουν γούνα ή φτερά. Ψάρια ή χελώνες είναι μερικές επιλογές.
Εάν έχετε μια γάτα αλλά δεν θέλετε να της βρείτε ένα νέο σπίτι, εδώ είναι μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Έξω, όχι σε εσωτερικούς χώρους.

Μπορεί να μειώσει το αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο της γάτας, αλλά είναι πολύ δύσκολο έργο τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα.

Η αλλεργία στα κατοικίδια μπορεί να είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που καθιστά δύσκολη την επίσκεψη φίλων και συγγενών που έχουν γάτες και σκύλους ή άλογα και άλλα ζώα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο σπίτι φίλων. Ο ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιά θεραπεία θα ήταν καλύτερη για τη θεραπεία της αλλεργίας στο κατοικίδιο σας και να σας δώσει συμβουλές σχετικά με την πιθανή χρήση φαρμάκου πριν από τις κοινωνικές εκθέσεις και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά την έκθεση.

Αλλεργική Ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα αφορά περίπου το 25% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, διαταραχές ύπνου, ρινικούς πολύποδες και από αλλεργικό άσθμα ή εξελίσσεται σε άσθμα 30% περίπου. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση και όχι κάτι περιστασιακό, γι’ αυτό και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης με σκοπό ο πάσχων να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μπορεί να είναι εποχιακή (μόνο την άνοιξη η φθινόπωρο) ή ολοετής, ή συνδυασμός ολοετούς με εποχιακή έξαρση (επιδείνωση). Αν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες του χρόνου, τότε μιλάμε για διαλείπουσα μορφή (περιοδική). Εμμένουσα αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με συμπτωματολογία πάνω από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή και πάνω από έναν μήνα τον χρόνου.

Συμπτώματα

Διάγνωση
Για να γίνει διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι υποχρεωτικό : α) Να παρθεί ένα αναλυτικό ιστορικό, β) ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος για αποκλεισμό ενδεχόμενων ανατομικών ανωμαλιών (ένα στραβό διάφραγμα), υπερτροφικές ρινικές κόγχες, πολύποδες στη μύτη κτλ . Υπάρχει περίπτωση να είναι απαραίτητος ένας καλός απεικονιστικός έλεγχος, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Σε περιστατικά με έντονα αλλεργικά συμπτώματα ή παρουσία διάγνωσης αλλεργικού άσθματος, χρειάζεται να γίνουν αλλεργικά τεστ, αιματολογικά και δερματολογικά.

Αντιμετώπιση
Σημειώνεται ότι θα πρέπει να ελέγχονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης του ατόμου όπως: αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνους παράγοντες (γύρη, ακάρεα, τρίχωμα ζώων, απορρυπαντικά, απομάκρυνση χαλιών, μούχλα κ.τ.λ), κλείσιμο παραθύρων σε περιόδους ανθοφορίας, αφύγρανση του χώρου κατά 50%, χρήση υποαλλεργικών καλυμμάτων.

Πολύ βασικό είναι να ξεκινήσει η αγωγή πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (σε ήδη διεγνωσμένους ασθενείς) με φαρμακευτική αγωγή όπως: ρινικές πλύσεις, τοπικά κορτικοστεροειδή σπρέϊ και κατά περίπτωση χορήγηση αντισταμινικών. Σε παρουσία ανατομικών ανωμαλιών, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω (βλ. παράγραφος διάγνωση), καθώς και στην ύπαρξη χρόνιων υποτροπιαζόντων ρινοκολπίτιδων, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Υπάρχει και η ανοσοθεραπεία για αλλεργικές ρινίτιδες.

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα που αναπτύσσονται στους παραρρίνιους κόλπους και προβάλλουν στο εσωτερικό της μύτης προκαλώντας μόνιμη απόφραξη. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος. Εάν είναι μικρά, μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι τα έχετε. Ωστόσο, μεγάλοι πολύποδες ή πολλαπλές ομάδες πολυπόδων μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και ακόμη και να μπλοκάρουν τις ρινικές οδούς σας.

Όταν τους δει ένας γιατρός, οι πολύποδες είναι σε σχήμα δακρύου στη μύτη σας. Καθώς ωριμάζουν, αρχίζουν να μοιάζουν με ξεφλουδισμένα σταφύλια. Μπορούν να προκαλέσουν αποφρακτικά συμπτώματα, αλλά συνήθως είναι ανώδυνα.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι ρινικοί πολύποδες;

Προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα και μερικές φορές μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε κρυώσει. Όμως, ενώ το κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες, δεν θα βελτιωθούν χωρίς θεραπεία.
Τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων περιλαμβάνουν:

Τα ακριβή συμπτώματα που θα υπάρχουν θα εξαρτηθούν εν μέρει από το μέγεθος και τη θέση των πολυπόδων στη μύτη σας και από το πόση φλεγμονή υπάρχει.
Τι προκαλεί πολύποδες στη μύτη;

Οι ρινικοί πολύποδες προκαλούνται από φλεγμονή και αναπτύσσονται σε φλεγμονώδη ιστό στη μύτη. Μέσα στη μύτη σας υπάρχει ένα υγρό στρώμα που ονομάζεται βλεννογόνος, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της μύτης σας και τα ιγμόρεια. Εάν έχετε χρόνιες ρινοκολπίτιδες αλλεργικές ή μη, ο βλεννογόνος μπορεί να διογκωθεί και να σχηματίσει ρινικούς πολύποδες.

Οι παράγοντες που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ρινικών πολυπόδων είναι :

Είναι επίσης πιθανό η γενετική και το οικογενειακό ιστορικό να παίζουν κάποιο ρόλο, με ορισμένα γονίδια να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσετε φλεγμονώδεις ρινικούς ιστούς.
Οι ρινικοί πολύποδες επηρεάζουν συχνότερα τους ενήλικες άνω των 40 ετών και είναι πιο συχνοί στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μεταξύ 19-36% των ανθρώπων που έχουν χρόνιες λοιμώξεις από ιγμορίτιδα έχουν επίσης ρινικούς πολύποδες. Περίπου το 7% των ατόμων με άσθμα έχουν επίσης χρόνια ιγμορίτιδα με ρινικούς πολύποδες.

Πώς εντοπίζετε τους ρινικούς πολύποδες;

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ρινικούς πολύποδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορυνολαρυγγολόγο. Η μύτη σας μπορεί να εξεταστεί χρησιμοποιώντας ειδικό ρινικό ενδοσκόπιο.

Μερικές φορές μπορεί να απαιτούνται άλλες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, βιοψία ή αλλεργικά τεστ. Μια αξονική τομογραφία θα βοηθήσει τους ειδικούς να έχουν μια σαφή εικόνα του μεγέθους και της θέσης των πολυπόδων σας. Οι πολύποδες είναι σπάνια κακοήθεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να κρύβουν άλλες αναπτύξεις, επομένως μια σάρωση μπορεί να βοηθήσει να αποκλειστεί αυτό.

Μπορεί επίσης να γίνει μια εξέταση αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα βιταμίνης σας, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Οι ρινικοί πολύποδες υποχωρούν από μόνοι τους;
Εάν έχετε ρινικούς πολύποδες, δεν θα υποχωρήσουν από μόνοι τους. Οι μικροί ρινικοί πολύποδες μπορεί να μην προκαλούν καμία ενόχληση και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι τους έχετε, επομένως μπορούν να παραμείνουν χωρίς θεραπεία χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Μην προσπαθήσετε να αγνοήσετε τους πολύποδες της μύτης, ελπίζοντας ότι θα υποχωρήσουν από μόνοι τους καθώς δυστυχώς διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε συνεχόμενες λοιμώξεις των ρινικών κόλπων, εξάρσεις άσθματος και ακόμη και αποφρακτική άπνοια ύπνου, στην οποία ο πολύποδας επηρεάζει την αναπνοή σας. Η υπνική άπνοια είναι όταν έχετε κρίσεις διακοπής της αναπνοής ενώ κοιμάστε, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Θεραπεία για ρινικούς πολύποδες
Για να απαλλαγείτε από τους ρινικούς πολύποδες, θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Μπορούν να προληφθούν οι ρινικοί πολύποδες;

Υπάρχουν πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων στη μύτη σας. Επιπλέον, καθώς οι πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν ξανά, αυτά τα βήματα είναι χρήσιμα αφού έχετε κάνει και εσείς θεραπεία, για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε περαιτέρω προβλήματα.

Εάν πάσχετε από άσθμα, παρακολουθήστε τα φάρμακά σας και το σχέδιο θεραπείας για να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο

  • Εάν έχετε γνωστή αλλεργία στην ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ φάρμακα, αποφύγετε τη λήψη τους – αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων
  • Εάν έχετε αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεσή σας σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη και η γύρη
  • Αποφύγετε ουσίες που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τις ρινικές οδούς, όπως καπνός, σκόνη ή χημικές ουσίες
  • Χρησιμοποιήστε ρινικές πλύσεις, για να αφαιρέσετε ερεθιστικούς παράγοντες από τις ρινικές οδούς σας και να βοηθήσετε τη ροή της βλέννας
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας για να βοηθήσετε την αναπνοή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο απόφραξης της μύτης ή ρινικής φλεγμονής
  • Ακολουθήστε την καλή υγιεινή, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας για να μειώσετε τον κίνδυνο ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ρινική φλεγμονή.

Εάν ανησυχείτε ότι έχετε ρινικούς πολύποδες ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Βιβλιογραφία:
GAAPP ACADEMY 2022 (GLOBAL ALLERGY & AIRWAYS PATIENT PLATFORM) Bachert C, Zhang N, Cavaliere C et al. 2020.
Ανοσοθεραπεία για χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες. J Allergy Clin Immunol.Mar;145(3):725-739. doi: 10.1016/j.jaci.2020.01.020. PMID: 32145872. Bachert C, Han JK, Desrosiers Μ et al. 2019.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του dupilumab σε ασθενείς με σοβαρή χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες (LIBERTY NP SINUS-24 και LIBERTY NP SINUS-52): αποτελέσματα από δύο πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, παράλληλης ομάδας φάσης 3 δοκιμές. Nov 2, 394 (10209):1638-1650. doi: 10.1016/S0140-6736(19)31881-1. Epub 2019 19 Σεπτεμβρίου. Erratum in: Lancet. 2019 Νοε 2;394(10209):1618. PMID: 31543428.

Best practice BMJ. 2021. Ρινικοί πολύποδες. Chong LY, Piromchai P, Sharp S, et al. 2020. Ανοσοθεραπεία για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα Cochrane Database Syst Rev.2(2):CD013513. 27 Φεβρουαρίου doi:10.1002/14651858.CD013513.pub2 Erdag O, Turan M, Ucler R, et al. 2016

Σχετίζεται η ρινική πολύποδα με τα επίπεδα της βιταμίνης D ορού και της γονιδιακής έκφρασης του υποδοχέα βιταμίνης D;. Med Sci Monit. 2016; 22:4636-4643. doi:10.12659/msm.898410 Fried M. 2020. Ρινικοί πολύποδες. MSD Manual Professional Hashemian F, Sadegh S, Jahanshahi J et al. 2020. Επιδράσεις του Συμπληρώματος Βιταμίνης D στην Υποτροπή της Ρινικής Πολύποδας μετά από Ενδοσκοπική Χειρουργική Παραρρινίων. J Otorhinolaryngol . Ιαν. 32 (108): 21-28. doi: 10.22038/ijorl.2019.37766.2241.

Mulligan JK, Pasquini WN, Carroll WW, et al. 2017. Η διατροφική ανεπάρκεια βιταμίνης D3 επιδεινώνει τη φλεγμονή του ρινικού κόλπου και μεταβάλλει τον τοπικό μεταβολισμό της 25(OH)D3.PLoS One . 12(10):e0186374. doi:10.1371/journal.pone.0186374
Sharma R, Lakhani R, Rimmer J et al. 2014.. Χειρουργικές επεμβάσεις για χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.Cochrane Database Syst Rev. 20 Νοεμβρίου;(11):CD006990. doi: 10.1002/14651858.CD006990.pub2. PMID: 25410644.

Τι είναι το Samter's Triad;

Η επιδεινούμενη από την ασπιρίνη αναπνευστική νόσος (AERD), επίσης γνωστή ως Τριάδα του Samter, είναι μια σύνθετη χρόνια παθολογική κατάσταση που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τριών βασικών παραγόντων – άσθμα , αλλεργία στην
ασπιρίνη και ρινικούς πολύποδες. Εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να έχετε AERD ή φροντίζετε κάποιον που μπορεί, αυτό το άρθρο διερευνά ακριβώς τι είναι, πώς η δυσανεξία στην ασπιρίνη και το άσθμα θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες.

Η AERD είναι μια αναπνευστική πάθηση που αποτελείται από τρεις παράγοντες – άσθμα, επαναλαμβανόμενους ρινικούς πολύποδες και ευαισθησία στην ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η δικλοφενάκη.

Η πάθηση πήρε το όνομά της από τον ανοσολόγο Max Samter, ο οποίος την αναγνώρισε πρώτος, ενώ το «Triad» αναφέρεται στα τρία βασικά συστατικά που εμπλέκονται.

Όταν τα άτομα με AERD λαμβάνουν ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ, παρουσιάζουν μια ανεπιθύμητη αντίδραση που προκαλεί προβλήματα στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Η αντίδραση συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 30-120 λεπτών μετά την λήψη ασπιρίνης και μπορεί να είναι σοβαρή.

Τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν:

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πόνοι στην κοιλιά και έμετος. Περίπου το 20% των ανθρώπων μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξάνθημα. Μερικά άτομα με AERD παρουσιάζουν επίσης παρόμοιες ήπιες έως μέτριες αντιδράσεις όταν καταναλώνουν αλκοόλ, όπως κόκκινο κρασί ή μπύρα.

Τα άτομα με AERD έχουν συχνά ιστορικό χρόνιων λοιμώξεων του ρινικού κόλπου (ρινοκολπίτιδες) και επαναλαμβανόμενων ρινικών πολυπόδων. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν απώλεια όσφρησης ως αποτέλεσμα και τα συμπτώματά τους μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στη συμβατική θεραπεία.

Η AERD είναι ένας τύπος νόσου που προκαλείται από τα ηωσινόφιλα (EDD), μαζί με την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και την ατοπική δερματίτιδα.

Τι προκαλεί την Τριάδα του Σάμτερ;
Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία AERD. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να το έχουν εάν έχουν επίσης άσθμα, επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ρινικών πολυπόδων και λοιμώξεις των ρινικών κόλπων.

Δεν θα αναπτύξουν όλοι άσθμα AERD. Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες ασθματικοί έχουν 7% πιθανότητα να έχουν AERD, ενώ άτομα με σοβαρό άσθμα είναι 15% πιθανό να έχουν AERD. Όσοι έχουν τόσο άσθμα όσο και ρινικούς πολύποδες έχουν έως και 40% πιθανότητες να το έχουν.

Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν για πρώτη φορά όταν οι άνθρωποι είναι ηλικίας 30 και 40 ετών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Τριάδας του Samter;
Η λήψη μιας επίσημης διάγνωσης της AERD μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της πάθησης. Αντίθετα, γίνεται μια κλινική διάγνωση με βάση το συνδυασμό των συμπτωμάτων και των αντιδράσεων που παρουσιάζονται σε σχέση με την ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να εξαλειφθούν πρώτα άλλες αιτίες.

Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε αντιδράσει στην ασπιρίνη, μπορεί να διεξαχθεί μια επίσημη διαδικασία πρόκλησης ασπιρίνης υπό ιατρική επίβλεψη για να αξιολογηθεί η αντίδρασή σας.

Είναι το AERD απειλητικό για τη ζωή;
Η AERD είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει συνεχή συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με AERD και η εύρεση του σωστού συνδυασμού θεραπειών μπορεί να είναι δύσκολη.

Το άσθμα είναι ένα από τα τρία κύρια στοιχεία της AERD. Το σοβαρό άσθμα που δεν αντιμετωπίζεται σωστά ή δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οποιοσδήποτε με AERD πρέπει να ακολουθήσει ένα καλά διαχειριζόμενο σχέδιο θεραπείας για το άσθμα.

Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την Τριάδα του Samter;
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει άτομα με AERD. Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι παρουσιάζουν αντιδράσεις όταν καταναλώνουν αλκοόλ, όπως κόκκινο κρασί ή μπύρα, και έτσι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

Ο ανοσολόγος Max Samter αρχικά πίστευε ότι τα συμπτώματα AERD μπορεί να είναι συνεχόμενα λόγω της κατανάλωσης σαλικυλικών στη διατροφή. Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά και διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσει τα ρινικά συμπτώματα για άτομα με AERD.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτή η θεωρία, ειδικά καθώς μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά περιλαμβάνει την αποκοπή πολλών υγιεινών και θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι περιοριστικά και δεν είναι ιδανικά για την γενική υγεία σας.

Αντίθετα, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για AERD. Η έρευνα για τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει δει θετικά αποτελέσματα.

Καθώς τα άτομα με AERD έχουν συχνά υψηλά επίπεδα κυστεϊνυλικών λευκοτριενίων και προσταγλανδίνης D2 (φλεγμονώδη λιπίδια), τα οποία προέρχονται από τον μεταβολισμό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η μείωση αυτών των οξέων μπορεί να είναι χρήσιμη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι αυτή η μείωση βελτίωσε τα ρινικά συμπτώματα και τον έλεγχο του άσθματος.

Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την Τριάδα του Samter;
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει άτομα με AERD. Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι παρουσιάζουν αντιδράσεις όταν καταναλώνουν αλκοόλ, όπως κόκκινο κρασί ή μπύρα, και έτσι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

Ο ανοσολόγος Max Samter αρχικά πίστευε ότι τα συμπτώματα AERD μπορεί να είναι συνεχόμενα λόγω της κατανάλωσης σαλικυλικών στη διατροφή. Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά και διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσει τα ρινικά συμπτώματα για άτομα με AERD. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτή η θεωρία, ειδικά καθώς μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά περιλαμβάνει την αποκοπή πολλών υγιεινών και θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι περιοριστικά και δεν είναι ιδανικά για την γενική υγεία σας.

Αντίθετα, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για AERD. Η έρευνα για τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει δει θετικά αποτελέσματα. Καθώς τα άτομα με AERD έχουν συχνά υψηλά επίπεδα κυστεϊνυλικών λευκοτριενίων και προσταγλανδίνης D2 (φλεγμονώδη λιπίδια), τα οποία προέρχονται από τον μεταβολισμό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η μείωση αυτών των οξέων μπορεί να είναι χρήσιμη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι αυτή η μείωση βελτίωσε τα ρινικά συμπτώματα και τον έλεγχο του άσθματος.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αλλάξετε τη διατροφή σας – αυτός μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες συμβουλές και προσέγγιση για το πώς να το κάνετε και να σας συστήσει εάν είναι καλή ιδέα για εσάς.

Είναι το Samter’s Triad αυτοάνοσο;
Ενώ η έρευνα για το AERD βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται αυτοάνοση πάθηση. Με τις αυτοάνοσες ασθένειες, τα αντισώματα επιτίθενται στους ιστούς του σώματος – αυτό δεν πιστεύεται ότι συμβαίνει με την Τριάδα του Samter.
Αντίθετα, η Τριάδα του Samter θεωρείται ως ασθένεια που βασίζεται σε χρόνια απορρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν AERD έχουν συχνά υψηλά επίπεδα ηωσινοφίλων στους ρινικούς πολύποδες και υψηλά επίπεδα ηωσινοφίλων στο αίμα τους. Τα ηωσινόφιλα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέονται με τη φλεγμονή και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Έχει επίσης βρεθεί ότι τα άτομα με AERD έχουν μειωμένες οδούς ενζύμου κυκλοοξυγενάσης (COX) και παράγουν υψηλά επίπεδα λευκοτριενίων – ή φλεγμονωδών μορίων. Τα επίπεδα λευκοτριενίων αυξάνονται περαιτέρω όταν λαμβάνεται ασπιρίνη, υποδηλώνοντας ότι η AERD έχει ένα στοιχείο φλεγμονώδους νόσου.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για το AERD;
Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν AERD θα χρειαστεί να χρησιμοποιούν φάρμακα καθημερινά για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες που συχνά συνιστώνται σε συνδυασμό μεταξύ τους – μπορείτε να συζητήσετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς με τον γιατρό σας.

Διαχείριση συμπτωμάτων άσθματος
Οποιοσδήποτε με AERD πρέπει να διαχειρίζεται τα συμπτώματα του άσθματος καθημερινά, λαμβάνοντας κορτικοστεροειδή, όπως εισπνοές πρόληψης και ανακούφισης.

Στεροειδή
Η φλεγμονή των ρινικών κόλπων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ενδορινικών στεροειδών σπρέΪ και ρινικών πλύσεων. Τα από του στόματος στεροειδή μπορεί να χρειάζονται περιοδικά για τη θεραπεία των ρινικών πολυπόδων.

Ρινική χειρουργική επέμβαση
Η ρινική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ρινικών πολύποδων. Ωστόσο, συχνά εμφανίζονται ξανά, επομένως αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.

Θεραπεία απευαισθητοποίησης
Η θεραπεία απευαισθητοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανοχής ενός ατόμου στην ασπιρίνη. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για οποιονδήποτε χρειάζεται να πάρει ασπιρίνη λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων ή χρόνιου πόνου. Για μερικούς ανθρώπους, η απευαισθητοποίηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος, να μειώσει τους ρινικούς πολύποδες και να μειώσει τη φλεγμονή των κόλπων.

Αποφυγή ασπιρίνης
Για ορισμένους, η αποφυγή της ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ είναι η καλύτερη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας αντίδρασης. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν εντελώς όλα αυτά τα φάρμακα, καθώς συχνά είναι πρώτη επιλογή θεραπείας για άλλες παθήσεις.

Βιβλιογραφια
GAAPP ACADEMY (GLOBAL ALLERGY & AIRWAYS PATIENT PLATFORM)

Επιδεινωμένη αναπνευστική νόσος με ασπιρίνη
Badrani JH, Doherty TA. 2021. Κυτταρικές αλληλεπιδράσεις στην αναπνευστική νόσο που επιδεινώνεται από την ασπιρίνη. Curr Opin Allergy Clin Immunol . Φεβ 1,
21 (1): 65-70. doi: 10.1097/ACI.0000000000000712. PMID: 33306487; PMCID: PMC7769923.

Cardet JC, White AA, Barrett NA et al. 2014. Τα αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούνται από το αλκοόλ είναι κοινά σε ασθενείς με επιδεινούμενη αναπνευστική νόσο με ασπιρίνη. J Allergy Clin Immunol Pract.Μάρτιος Απρίλιος. 2(2). 208-213.

Kennedy JL, Stoner AN, Borish L. 2016. Αναπνευστική νόσος που επιδεινώνεται από την ασπιρίνη: Επιπολασμός, Διάγνωση, Θεραπεία και Σκέψεις για το Μέλλον. American Journal of Rhinology & Allergy. 30(6):407-413. doi:10.2500/ajra.2016.30.4370

Laidlaw TM, Gakpo DH, Bensko JC et al. 2020. Εξάνθημα που σχετίζεται με λευκοτριένια σε αναπνευστική νόσο επιδεινούμενη από ασπιρίνη. J Allergy Clin Immunol. Ιούλιος; 8(9): 3170-3171.

Laidlaw TM. 2019. Κλινικές ενημερώσεις στην επιδεινούμενη από ασπιρίνη αναπνευστική νόσο. Allergy Asthma Proc.40(1):4-6. doi:10.2500/aap.2019.40.4188

Li KL, Lee AY, Abuzeid WM. 2019. Επιδεινούμενη αναπνευστική νόσος με ασπιρίνη: Επιδημιολογία, Παθοφυσιολογία και Διαχείριση. Med Sci Μαρ 17, 7 (3): 45. doi: 10.3390/medsci7030045. PMID: 30884882; PMCID: PMC6473909.

Modena BD, White AA. 2018. Μπορεί η τροποποίηση δίαιτας να είναι αποτελεσματική θεραπεία στην επιδεινούμενη από την ασπιρίνη αναπνευστική νόσο;. J Allergy Clin Immunol PractJ, 6(3), 832-833.
https://doi.org/10.1016/j.jaip.2017.11.043

Rajan JP, Wineinger NE, Stevenson DD et al. 2015. Επιπολασμός της επιδεινούμενης από ασπιρίνη αναπνευστικής νόσου μεταξύ ασθματικών ασθενών: Μια μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας. J Allergy Clin Immunol Mar;135(3):676-81.e1. doi: 10.1016/j.jaci.2014.08.020.

Samter’s Society
Sommer DD, Hoffbauer S, Au M et al. 2014. Θεραπεία της επιδεινούμενης αναπνευστικής νόσου με ασπιρίνη με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σαλικυλικά: μια πιλοτική διασταυρούμενη μελέτη. Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Ιαν. 152(1):42-7. doi: 10.1177/0194599814555836. Epub 2014 Oct 24. Erratum in: Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Φεβ;152(2):378. PMID: 25344589.

Wangberg Η, White ΑΑ. 2020. Αναπνευστική νόσος με επιδείνωση της ασπιρίνης.
Τρέχουσα Γνώμη στην Ανοσολογία . Τόμος 66: 9-13.
https://doi.org/10.1016/j.coi.2020.02.006.